Hevoset ja hevospalvelut, koirat

pihatalli

Oriit asuvat v. 2007 valmistuneessa neljän hevosen modernissa tallissa. Kolmesta karsinasta on kulku suoraan tarhaan ja yhden karsinan asukki talutetaan lähellä olevaan tarhaan. Karsinoista on kesällä ovet auki ja kumiliuskaverhot, joten hevoset saavat kulkea vapaasti sisään ja ulos. Kesällä ne ovatkin päivällä aika usein sisällä varjossa ja suojassa hyönteisiltä. Oriit talutetaan kesäaikaan laitumelle päivittäin muutamiksi tunneiksi.Tarhat siivotaan ympäri vuoden joka päivä, niissä on valaistus hämäräkytkimellä ja ulkonakin talvella vedet tarhausaikana. 

Tallin sisäkorkeus (harjalta 4,5 m), automaattinen ilmastointi, sekä talvella pakkasten aikaan käytössä oleva lattialämmitys takaavat hyvän talli-ilman. Juomakupeille on säädetty +17 asteinen vesi. Hevoset syövät tilan omia rehuja, eli kauraa ja latokuivattua heinää, sekä Krafft rehuja täydennettynä tarpeen mukaan, Hopti-ohjelmalla laskettuna analyysien pohjalta. Käytössä on 1,1 km pituinen harjoitusrata, jossa on murskeet, kankaat ja sorat, sekä kivituhkaa päällimmäisenä. Talviaikaan on paljon peltoja käytössä, ne ovat salaojissa ja suorakylvössä, joten ongelmia ei ole sen puoleen. Talviaikaan on myös pitkiä hiekkateitä treenaamiseen, joissa pystyy kyllä ottamaan kunnon vetojakin.

Asukit

Tallissa asuvat seuraavat hevoset:

Hunsvotti

hunsvotti

Hunsvotti,  (HUNSKI), Rakas oriini nukkui ikiuneen jouluaaton aattona 2015, jään syvästi kaipaamaan sitä, sen mahtavaa ja ihmisrakasta luonnetta, meidän maastoretkiä ratsain ja reellä. Nuku rauhassa Hunsvotti <3

Unique Sign

unique sign

Unique Sign (RETU), 9.6.2011 syntynyt lv-ori, emä Alabama Laukko ja isä Donerail  12,1a, josta on jo yli 1100 jälkeläistä, nopeimpana Dr Ronerail 9,7a. Retulla on todella erikoinen kermanvärinen oik.puolen läsi, joka on piiriagronomin mukaan kromosimimutaatio, ns. mosaiikkiläsi, eli varsa on todellakin ainutlaatuinen.:) Retulla oli ensimmäisen talven pihatossa seurana kaksikin samanikäistä oripoikaa. Pojat liikkuvat ja leikkivät todella paljon talven aikana ja kesällä laitumella, syksyllä oli tuloksena kolme komeaa ja erittäin lihaksikasta oripoikaa.  Kaverit lähtivät koteihinsa ja Retu muutti talliin. Retu on opetettu ajolle jo keväällä ja käyttäytyi fiksusti, ajohommia jatketaan kun varsa toipuu irtopalaleikkauksesta, molemmissa kintereissä oli pienet irtopalat. Varsa on erittäin suurikokoinen, syyskuussa 2012 säältä 156 cm ja takaa 158 cm. Marraskuussa varsa on venynyt takaa jo yli 160 cm korkuiseksi. Kropaltaan täysin aikuisen hevosen näköinen, vaikka ikää vasta reilu 1,5 v.

Katso video varsoista 1-vuotiskeväältä : niiden oma katrilli, jota usein leikkivät.

Retulla on alettu ajamaan lokakuun alusta 4 km hölkkälenkkejä, toimii upeasti ja olen tyytyväinen kehitykseen. Upea varsa, joka näyttää vuotta vanhemmalta!

Retu lenkkeilee vuoden 2013 alusta jo 8-10 km lenkkiä joka toinen päivä, hyvällä tyylillä ravaa. Ei ongelmia. Retu ottaa jo kovia pätkiä, meni ihan 30-vauhtisen pätkän kun säikähti pyöröpaalien lepattavia muoveja. Vauhtia on nuorella miehellä, mielenkiintoinen varsa.:) Muuten on melkoinen ADHD, kun energiaa on erittäin runsaasti. Retu on treenaillut kevään ihan peruskuntolenkkiä ja kävimme kertaalleen Teivossa mainoksia lukemassa, varsa hölkkäili Villen perässä sen lämmittäessä hiittiä varten, neljä kierrosta 40-kyytiä ihan tuosta vaan, oli kuin vanha tekijä. Nyt varsa on laitumessa.

Retu lusi lomansa ja aloitti hölkkälenkit, josko elokuulla alkaisimme käydä ratallakin välillä, sekä harjoitusraveissa.

Retun etujaloista kylmäpoltettiin luuliiat, joten kävelyä tuli pari viikkoa. Yksi ratahiitti ajettiin kaverin kanssa 50-vauhtia, jonka ori juoksi ihan peruskuntosykkeillä 160, oli helppoa. Ehkä me ehdimme vielä niihin harjoitusraveihinkin tässä. Kaksi 40-vauhtista hiititä ajettu, vaikeuksia löytää sopivaa kaveria, sillä yksin mennään jarru päällä ja paskaa tulee kärryllinen...VIHDOIN kävimme harjoitusraveissa Teivossa 19.12.2013 ja 40 sarjassa varsa mukavasti lönkötteli suomenhevosten kanssa ja toimi ja volttasi hienosti. On kuin eri hevonen kylillä, kotona äärimmäinen ADHD, mutta reissussa osataan käyttäytyä, hyvä niin päin tietysti.

Retu sai tietysti sitkeän viruksen Teivon reissulta, kestänyt kolme kuukautta, nyt ori on penkkukuurilla. Aina kun koetti alkaa treenaamaan, tuli jälleen lämpöä ja takajalkojen turvottelua... NOOH, eipä ole tänä talvena ollut niitä treenikelejäkään, josko syksyllä starttiin. 

Maaliskuun viimeinen päivä 2014, kävimme hammaslääkärissä ja samalla eka ratahiitti tälle vuodelle. Pari kiekkaa nättiä 40 vauhtia ja kolmas 35. Meni helposti. Tästä on hyvä jatkaa, varsa käy ja kukkuu, peruutti heti katokseenkin, pelaa hienosti!

Elokuu 2014: Retu treenaa säännöllisesti ja on käynyt kymmenkunta 30 aikaista hiittiä Teivossa. Edistymistä haittaa kaverin puute, kun yksin herra on niin patalaiska, mutta kaverin kanssa menee ihan mitä vaan. Jaksoa löytyy hyvin ja palautuminen huippuluokkaa. Oriilla on edelleen vapaa kulku tarhasta laitumeen, joten vähän turhan pyöreä se on, mutta hiittireissut kyllä aina tasoittaa :)

Forssan harjoitusraveissa Retu juoksi 24 vauhtia kurakelissä ja seuraavan hiitin Teivossa 23 läpi, joten uskalsin ilmoittaa sen Teivossa 14.9.2014 pidettyihin paikallisraveihin, takana tänä vuonna vain tosiaan 11 hiittiä. Oriista ei saa kuvaa kotona, sillä se on todella laiska. Retu singahti keulaan nelosradalta ja juoksi koko matkan keulasta, mikä oli lähinnä käsittämätöntä, sillä se on niin laiska ilman kaveria, eikä pitkään aikaan tullut ketään rinnalle. Kun se vielä lopetti viimeiset viisisataa aikaan 17, olin todella äimistynyt. Voitti siis lähdön, ajalla 20,9. Ensimmäiset rahat tuli tienattua, eikä oriilla ole edes ajettu koelähtöä :) Paikallisraveissa oli komeat palkinnot, kun lisäksi saimme valjaskompletin, loimen, linimenttiä ja kukkia! Olipa kiva reissu! Jospa tässä sitten koelähdön ajelisi ainakin, kun tuo ny menee kirkkaasti alle rajan, se kun on kolmevuotiaille 25. Laidunkin suljettiin vihdoin, kerkesi se siellä neljä kuukautta nassutella. Harjoitusravit ajoimme vielä 25.9 sarjassa 30, hyvin meni. 

Oriilta löytyi Kagasalan klinikalla kolme lihasvauriota lokakuun alussa, kun alkoi mennä vinossa vasemmalle. Olin havainnut laserilla hoitaessa jo että lonkka oli kipeä. Lihasvauriot tulivat kun herra peruutti heinäkuussa hiittireissulle lähtiessä kopista yllättäen ja kaatui istualleen. Nyt kaikki on jälleen kunnossa, sai shockwave hoitoa kolme kertaa ja loppusyksy meni kävellen. Jälleen on tammikuussa aloitettu kunnon treenaus ja koelähtö tavoitteena kevään aikana. 

Retu on käynyt pari hiittiä maaliskuussa ja harjoitusraveissa oltiin 25 sarjassa, lopetti kuskin mukaan pitelemällä 13 vauhtia, joten ori on ihan hyvällä mallilla :) Jumpataan vielä hetki takajalaa välipohjakengän kanssa ja jatketaan 30-vauhtisia hiittejä/vetoja. 

Retu suoritti koelähdön Forssassa 10.5.2015, aikaan 19,8. Meni todella hienosti keulasta väliajoin 27,5, 23,5, 17 ja 15,5. Juoksi keulasta ja vaikka onkin treeneissä superlaiska, niin radalla virtaa piisaa, eikä haitannut vaikka kaverit jäivät 40 m päähän. Kellotin oriille viimeiset 1600 m aikaan 16,8, aika hyvin nollasarjalaiselle :) Pian ilmoitellaan starttiin. Oria hoidetaan itse  laserilla ja kraniosakraaliterapialla,  myös hieroja käy säännöllisesti. 

Retu aloitti kilpailemisen Teivossa 26.5.2015 ollen upeasti toinen, häviten vain sekunnin kymmenyksen voittajalle, joka pääsi liftaamaan Retun selässä koko matkan. Retu avasi keulaan, johti kalkkiviivoille saakka, väliajoin 18 - 20,5 - 16 ja lopetus 13, matkana oli 2100 m volttina, joten 17,3 uran avauksessa on upea tulos! Kuskin mukaan ori tuli viimeiset metrit kymppiä :) Tuntuu käsittämättömän kovalta taso nollasarjassa! Tuli siis toisen kiekan 14,5. Olemme todella tyytyväsiä esitykseen ja tästä on hyvä jatkaa kilpauraa. 

Video koelähdöstä 

Retu ilmoitettiin Turkuun, mutta jo lämmityksessä tuli selväksi, ettei kaikki ole kohdillaan, sillä se repi päätään jatkuvasti ja laukkasi, mitä se ei tee normaalisti. Hampaat vaihtuvat parhaillaan ja ne oli hoidettu juuri maaliskuun viimeinen päivä, mutta siellä oli taas sanomista. Ori otti voltista suoraan laukan ja tuloksena hylkäys. Vein Retun parin pv päästä hammashuoltoon ja siellä olikin kolme hammasta joita piti sähköraspilla hoitaa, sekä valtavasti pakkaanttunutta rehua, kun hampaat ovat eri korkuisia kasvusta johtuen. Sen jälkeen olen huuhtonut suuta päivittäin letkulla ja se auttaa. 

Kävin juhannusaattona hiitillä suoralla, eikä ori ole koskaan tuntunut paremmalta, joten ilmoitin sen Nuorten Sarjaan Forssaan. Vaihdoin sille kanadansekin, ettei suuhun tule painetta, eikä laukoista ollut tietoakaan enää. Hieman viskeli päätä kurveissa, olisko sekki painanut poskiin hieman. Hankalaa, kun ei niille hampaille voi nyt tehdä enempää, pitää odotella että ne vaihtuu. Joka tapauksessa ori meni ja otti voiton! Juoksi alkuun toista rataa ilman selkää ja loppumatkan toisessa ulkona. Korven hevonen oli jo pari hevosenmittaa edellä, mutta Retu tsemppasi hienosti Pilvenmäen pitkällä loppusuoralla ja aivan kalkkiviivoilla työnsi päänsä ensimmäisenä viivalle :) Aika 17,5 ja palkinto 2000 e, pelikertoimet olivat mahtavat! Siitä minä mieleni niin pahoitin, kun Hippos ei enää anna Nuorten Sarjan loimia :( No, toivotaan että saadaan edes voittajakuva postissa ja Hevosurheilulehdessä oli sentään kuva ja juttu.  Olihan se hieno reissu!

Retu juoksi jälleen Nuorten Sarjassa 16.7. Porissa, ensimmäistä kertaa autolähdössä ja kuten arvelin, herra ei mennyt siivekkeen taa vaan tarvii lisää harjoitusta :) Uloin lähtörata muutenkin joten pakitteli hännille pienessä lähdössä ja sieltä sitten punnersi 13 lopetuksessa hienosti kolmanneksi upealla 16,1a ajalla. Matka loppui hieman kesken ja etupään kengitystä täytyy alkaa keventää. Tähän starttiin vaihdomme O'Mara sekin ja nyt ei repinyt päätään.  Tästä jatkamme edelleen katsellen Nuorten Sarjoja!

Retu juoksi jälleen Nuorten Sarjassa, tällä kertaa Turussa 21.8.2015. Radalta yksi otti keulat mutta kaarteessa jo suosikki Wardrum haki keulat, Retu oli ainoa joka pysyi sen vauhdissa mukana. Juoksi sen selässä koko matkan ja harmittavasti oli inan vino viimeiseen kurviin (jälleen hammasongelmaa, ientaskua ja diasteemaa kun poskihampaat vaihtuu, sekä oikea SI-nivel vähän oireilee), eikä pystynyt sitten kontraamaan enää vaan Dreambow pääsi niukkaakin niukemmin ohi maalilinjalla, Retu kyllä tsemppasi mitä pystyi ihan kiinni keulan selässä, matka tuntui taas loppuvan kesken. Lopettivat viimeiset 500 m 12 vauhtia ja Retukin meni täyden voltin aikaan 16,2, hyvin hevosen viidenteen toto-starttiin! Oli siis kolmas. Kaksi hevosta tästä lähdöstä selvisi seuraavana keskiviikkona Derby finaaliin, Dreambow ja Fabrice Duo joka oli Turussa vasta kahdeksas laukattuaan. Olimme siis kovassa seurassa ja hienosti ori suoritti ongelmista huolimatta! Myös allergiaoireita oli päällä, ihossa, testit lähetetty USA:aan. Hyvin meidän laiskimus suorittaa kun sanotaan AJA, siihen saakka on melko vetelä. Eipä ainakaan tyhjää itseään pullaamalla :) Starttaillaan muutaman viikon välein, ettei suotta iso hevonen vaivaannu, vielä ei ole koskaan niveliä hoidettu. Eikä nytkään 5 viikon starttiväli haitannut menoa, hiittailtiin 30 vauhtisia hiittejä kerta viikkoon välissä. 

Teivossa syyskuussa ori olikin sitten kipeä :( Kurkunpään tulehdus, ei mitään oireita päällepäin, kun vain se ettei palautunut startista ja alisuoritti. Tähystyksessä kurkunpää ihan punainen ja rakkuloilla. Sai inhaloitavan kortisonikuurin. Jälkitarkastuksessa sitten kahden viikon kuluttua kurkku olikin jo puhdas ja ajoin hiitin, koska limaakaan ei ollut eikä tosiaan kuumettakaan päivääkään. Ilmoitin Forssaankin hevosen, mutta jäimme viime hetkellä pois kun tarhasta hakiessa yskähti pari kertaa, On ollut normaali sen jälkeen joten katellaan uutta starttia. Tästä lähtein otamme SaA pikatulehdustestin JOKA kerta ennen starttia itse kotona, meinaan otin sen Teivon jälkeen viimeeksi ja siinä näytti että oli vahva tulehdus, ei edes lievä. Teivon klinikalla verikokeet oli normaalit, myös fibrinogeeni vaikka kurkku oli rakkuloilla kun katsoi tähystimellä. SAA testi näyttää tarkemmin tulehdukset. Retu löytyy muuten myös facebookista nimellä Unique Sign, siellä lisää juttua ja kuvia!

Retu on nyt vihdoin toukokuussa 2016 hiittivalmennuksessa jälleen. Sitkeä virus pilasi koko loppusyksyn ja alkuvuodesta takajalan runu turvotteli ja klinialla syyksi löytyi pieni vaurio jänteen alaosassa, tuli onneksi vain kuukauden kävelykuuri. Sen jälkeen ultrattiin ja saimme ajaa hölkkää kuusi viikkoa ja nyt ultrassa parantunut ihan superhienosti, eläinlääkäri ei enää erottanut kumpi jalka oli kun käsin tunnusteli ensin. Tarkoitus päästä starttaamaan heinäkuulla. Olen hoitanut jalkaa paljon laserilla ja jatkuvasti ollut öisin magneettipatjat jalassa. 

Retu juoksi kesällä muutaman startin mutta edelleen repi ja riuhtoi päätään erityisesti kurveissa. Hevosen hampaita oli juuri hoidettu kahteen otteeseen, mutta varasimme ajan Porvoon hevosklinikalle kuitenkin. Siellä sitten paljastui koko totuus. Otettiin rtg kuvat ja sit siellä laitetaan hevosen suuhun kamera ja näytöltä näet itsekin mitä sielä on kun ell koko ajan kertoo, huippuhieno systeemi! Eipä tarvi enää muualla käydäkään. Oriin poskihampaassa on ollut yli vuoden diasteemaa, eli rehua jää ikenen väliin, se on hyvin kivuliasta. Sitä oli hoidettu esim Vermossa avartamalla väliä ettei rehua jäisi kiinni. Nyt sitten ien oli kuitenkin mennyt niin löysäksi, ettei ollut muuta mahdollisuutta kuin poistaa hammas, koska ientasku oli valtavan syvä. Oriille saatiin peruutusaika ja syyskuun puolivälissä hammas sitten poistettiin. Porvoossa se otetaan seisten rauhoituksessa, eli ei nukuteta. Kova homma, sillä hammas on 10 cm pitkä. Nyt sitten odotellaan että ien paranee. Pian mennään taas hiitillekin. Ratsastustakin on alettu oriille opettaa ja on erikoisen nopea oppimaan! Herkkä ja oppi heti jo pysähtymään ihan istunnalla! Aivan erikoinen tapaus kyllä, johtuu sen laiskuudesta, malttaa kuunnella mitä pyydetään :)

Retu sai viruksen, koska suussa oli ammottava 10 cm reikä, joten sitä parannellessa. Sitkeä virus, jok anäkyy lähinnä verikokeen valkosolujen erottelulaskennassa. Myös punasolun koko liian pieni. Oireet hyvin lievät, satunnaisia yskähtelyjä, lämmön nousua parilla kymmenyksellä. Seuraamme verikokeilla koska oria voi alkaa täysipainoisesti valmentaa, Suunnitelmana on kilpalla vasta maaliskuussa 2017 koska kausi meni näin rikkonaiseksi jälleen, on otettava kunnon treenijakso väliin. Luoamme siihen, että ori näyttää vielä kykynsä, vaikka tämä tuntuu nyt vastustavan huolella!

Urho Kepponen 

Urkki/Kepponen on kaksivuotias hieno shetlanninponiori, jonka ostin alkuvuodesta 2016 pitämään seuraa Retulle, kun Hunsvotti lähti vihreämmille laitumille. Urkki on nopea oppimaan ja katsotaan jos sen opettaisi vaikka ajolle jossain vaiheessa, raviponia siitä ei olla kuitenkaan valmentamassa :) Urkki on alkanut lenkkeillä kärryjen perässä liinassa, siinä saa hyvin liikuntaa kun vetää laukalla ravurin perässä :)

Kulta-ahon Aatos

Aatos/Aatu on oriini Hunsvotin ainut jälkeläinen, jonka saimme juuri ostettua  :) Omistamme sen puoliksi Emilian kanssa, joka ratsastaa ruunalla, minä lähinnä ajan ja humputtelen. Aatu on helppo B tasoinen ratsu, joka on kisannut n 60% tuloksilla lähinnä seuratasolla, osaa A:n liikkeitä, joten tavoitteena on tulevaisuudessa osallistua mm- suomenhevosten koulu ja estekisoihin, jopa suomenhevosten kuninkaallisiin, mutta siihen voi mennä aikaa :) Ruuna on erityisen herkkä ja energinen pakkaus, muistuttaa hyvin paljon isäänsä, mutta on hieman arempi, sekä raskastekoisempi, koko n 162 cm. Liikkeet on mahtavat! Valtavat raviliikkeet ja upeasti pyörivä laukka, potentiaalia löytyy ja tarkoitus on käydä valmennuksissa. Koskaan ei voi tietää, vaikka meidät nähtäisiin Mäntän paikallisraveissakin! Ruuna pisteli kylmiltään alle 2 min vauhtia koppakärryistä!

Sivun alkuun

Hevosten hyvinvointi

Hevosten hyvinvoinnista vastaa AMK-agrologi (Mustiala 1997) sekä ravivalmentajan ammattitutkinnon (Ypäjä 1998) suorittanut Marja-Liisa "Marju" Koski. Marju työskenteli 12 vuoden ajan Hämeen ja Satakunnan alueen hevosjalostusliittojen toiminnanjohtajana, joten kokemusta ja tietotaitoa löytyy paljon. Whiplashvamma niskassa pakotti jättämään toiminnanjohtajan viran. Harrastus on jatkunut lapsesta saakka sitkeästi, nuorempana tuli enemmän tehtyä hevosten kanssa ihan käytännön töitä, kuten haravakoneella ajoa ja sokerijuurikassahralla perunan multausta. Aiemmin tuli ratsastettua myös jonkin verran, mutta niskavamman myötä se on jäänyt melkein kokonaan pois. Hevosharrastus toimii kunnon ylläpitäjänä ja mielenvirkistyksenä. Erityinen mielenkiinto kohdistuu hevosten ruokintaan ja niiden vatsa/suolistovaivoihin :)

Koirat

Tallilla pyörii hommiissa mukana myös bordercollieuros  Piki (Pirk) joka on väriltään bluemerle. Pikiä on käytetty kaksi kertaa näyttelyssä, ensimmäisellä kerralla arvostelu AVO-ERI ja nyt Jämsässä toukokuussa 2012 sai SERTIN ja oli ROP. Pari seuraavaa näyttelyreissua ei sitten mennytkään ihan näin hyvin, kun tuomarit pitivät koiraa liian raskasrakenteisena.

Pikiä voi tiedustella jalostukseen . Röntgenkuvat ja silmäpeilaus tehty. Lonkat A puhtaat kyynäret. Pirkin CEA näyte PUHDAS. Eli ei ole kantaja perinnöllisessä silmäsairaudessa!

Maanrakennus Kivijärvi Jari | Mikkolantie 24 | 37420 Valkkinen | 0400 298 565 | jari.kivijarvi@live.com